گل محمدی به دلیل تحمل کم آبی یکی از مناسبترین گونههای قابل کشت در استان های کم آب کشور است. علاوه بر این به دلیل باردهی سریع، داشت و نگهداری آسان باغ، عدم نیاز به حفاظت محصول روی درخت و درآمد بسیار بیشتری را برای کشاورزان میتواند به همراه داشته باشد؛ می توان آن را به کشاورزان توصیه کرد.
مصرف آب گیاه
از شاخص ترين صفاتي که در گل محمدي مي توان ذکر کرد بقاء و سازگاري اين گياه به خشکي است. گواه اين مسئله گلستانهاي مختلف در مناطق کاشان، فارس،کرمان که در طول سال فقط ۲ تا ۳ بار و بعضا مناطقي که بارندگي از ۲۵۰ ميلي متر بيشتر باشد کشت ديم آن امکان پذير است .گرچه به طور مسلم کاهش عملکرد اقتصادي در آن مشاهده مي شود. اين گياه در هر ارتفاعي قابل كشت بوده و ليكن در مناطق گرمسيري در ارتفاعات بالاتر گلها دارای کیفیت اسانس بالاتری می باشند که ناشی از رفع نیاز سرمایی گیاه است.
از نظر علمی هم گل محمدی حتی از پسته هم آب کمتری نیاز دارد و در هر هکتار در نهایت به ۴ الی ۵ هزار متر مکعب آب نیاز دارد.
در يك مقایسه میان دو روش آبیاری سطحی و قطره ای مشخص شد که؛ آبیاری قطره ای ضمن ۶۲ درصد صرفه جویی نسبت به روش سطحی، باعث افزایش عملکرد ۶۵ درصدی گل را به دنبال دارد.
عملکرد و ارزیابی مالی
گل محمدي از سال دوم شروع به گل دهي مي كند و بيشترين محصول را در سالهاي ۳ و ۴ دارد ولي از سال ششم گل ها ريز شده و مقدار محصول نيز كم مي شود. زمان برداشت از اول ارديبهشت شروع شده و در بعضي مناطق گاهي تا آخر خرداد نيز ادامه مي يابد ولي معمولا طول دورة برداشت ۲۰ تا ۳۰ روز است. ميانگين مقدار محصول يك درختچه گل محمدي ۲ تا ۲/۵ كيلوگرم است. اگر فاصله کشت را ۲*۲/۵ فرض کنیم ۲۰۰۰ هزار بوته گل محمدی در هکتار می توان کشت نمودکه با فرض ۱٫۵ کیلو برداشت گل از هر بوته حدود۳ تن عملکرد در هکتار می باشد.
اگر پایینترین سطح تولید در ایران یعنی ۳تن در هکتار را در نظر بگیریم، با احتساب قیمت ۱۲ تا ۱۵هزارتومان برای هر کیلوگرم، درآمد حاصل از یک هکتار حدود ۳۶میلیون تومان خواهد بود. بنابراین طبیعی است که هیچ محصول دیگری از نظر اقتصادی به پای این گل نخواهد رسید. درصورت مساعد بودن شرایط تولید و افزایش ۶ تا ۱۰ تن برداشت در هر هکتار، درآمد کشاورز به بیش از ۸۰میلیون تومان برای هر هکتار افزایش خواهد یافت. (منبع: اینجا)
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری چهارمحال و بختیاری در مورد سود کاشت گل محمدی در این استان گفت: در سال گذشته گلمحمدی تولید استان به قیمت هر کیلو ۱۲ هزارتومان از بهرهبرداران توسط استانهای مجاور خریداری شد که بهطور میانگین در هر هکتار ۳۰ میلیون تومان عاید بهرهبردار میشود.
معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی استان قم می گوید باغات گل محمدی برخلاف دیگر گیاهان باغی در سال اول کشت به درآمدزایی خواهند رسید، تصریح کرد: متوسط برداشت گل محمدی در هر هکتار در سال اول حدود ۵۰۰ کیلوگرم است که تا سال چهارم میتواند به بیش از ۴ تن در هکتار برسد.
حمایت دولتی
مدیر باغبانی سازمان جهاد کشاورزی استان یزد گفت: با توجه به اینکه گل محمدی یک گیاه کمآبخواه و زودبازده است؛ در برنامههای الگوی کشت سازمان جهاد کشاورزی استان یزد در ردیف اول کاشت گیاهان دارویی قرار دارد.
وی افزود:سطح زیر کشت گل محمدی در استان یزد ۱۲۳ هکتار است طی یک برنامه پنجساله سطح زیر کشت گل محمدی تا ۶۰۰ هکتار در استان یزد افزایش پیدا خواهد کرد؛ چنانچه هماکنون سازمان جهاد کشاورزی استان یزد جهت کاشت گلستانهای گل محمدی در راستای تسهیلات بانکی به متقاضیان اهتمام ویژهای دارد.
علاوه بر این برای ایجاد سیستم آبیاری قطره در این مزارع، جهاد کشاورزی کمک مالی بلاعوض پرداخت می کند. معاون جهاد کشاورزی خراسان جنوبی گفت: به ازای هر هکتار آبیاری تحت فشار ۱۰۰ میلیون ریال و برای اجرای سامانه آبیاری کم فشار ۴۵ میلیون ریال کمک بلاعوض دولت در نظر گرفته شده است.
جزوه آموزشی
اگر قصد راه اندازی این کار را دارید، می توانید جزوه آموزشی زیر را که توسط گروه های جهادی بسیج دانشجویی تهیه شده مطالعه کنید. در این جزوه درمورد مراحل کشت، آفت های گیاه، فرآوری آن و … توضیحات خوبی داده شده است.
برامون مهمه بدونیم نظر شما درباره این مطلب چیه؟ لطفا به این مطلب امتیاز بدهید: ( )
با ما همراه شوید:
سلام
من چهار هکتار زمین دارم که حاضرم رایگان تا ۶ سال در اختیارتون قرار بدم. بسم الله. اگر اینقدر سود داره این گوی و میدان
سلام .لطفا اگه ممکنه ذکر کنید که زمین هاتون در کجا قرار داره.منظورم از شرایی در کدام استان قرار دارید
سلام
زمین شما کدوم شهر است و آیا زمین با آب هست و اینکه چطور میشه باهاتون تماس گرفت
با عرض سلام
لطفا با بنده تماس بگیرید ۰۹۱۲۷۷۴۴۶۱۳