به گزارش نویاب؛ محمدجواد آذری جهرمی، وزیر ارتباطات از طراحی اندروید داخلی خبر داد، قضیه چیست؟ خبر کوتاه است و اطلاعات دقیقی از آن نیست، اندروید داخلی طراحی شده است. خبر را محمدجواد آذریجهرمی، وزیر ارتباطات متن و ویدیویی در حساب کاربری توییترش داده و در متن توییتش کنایهای به آمریکا و تحریمها زده و نوشته: «سالها قبل، در محلهمان، کاسبی بود که تنها بقالی محل بود، روزهایی بیدلیل لجش میگرفت و همسایهها را در فهرست سیاه فروش میگذاشت، بالاخره همسایه دیگری هم یک مغازه زد و فهرست سیاه، عملا پَر! بنده خدا، دیگه هر وقت لجش میگرفت، با پسرش دعوا میکرد لطفا ویدیو را ببینید.»
و متن ویدیو از این قرار است: «یک گروه دانشجویی در دانشگاه صنعتی شریف برای مقابله با تحریمهای گوگل سیستم عاملی طراحی کردهاند که گوگل امکان حذف آن را ندارد. برای اطمینان بیشتر کاربران ایرانی یک گوشی توسط جیالایکس (GLX) تولید شده که این سیستم عامل را پشتیبانی میکند. این سیستم عامل این امکان را به کاربران ایرانی میدهد که اپلیکیشنهای مربوط به کسب و کارهای خود را بدون نگرانی از تحریمهای آمریکا، فعال کنند.»
دور زدن گوگل
تا لحظهای که این گزارش تنظیم میشود اطلاعات دقیقی از این سیستم عامل در دسترس نیست، اما به هر حال میدانیم که سیستم عامل، قلب تپنده هر سیستم کامپیوتری است که سادهترین تعریف آن این است که دو بخش نرمافزار و سختافزار را به هم متصل میکند. حالا هم خبر میرسد که اندروید داخلی طراحی شده و این معنی را میدهد که احتمال خیلی قوی سیستم عامل طراحی شده شباهتهای زیادی به سیستم عامل اندروید دارد.
اندروید سیستمعاملی مربوط به شرکت گوگل است که برای استفاده از آن مدلهای مختلف مجوز از سوی گوگل صادر میشود و ایرانیها درحال کار بر روی نسخهای هستند که نیاز به مجوز ندارد و امکان اینکه گوگل هم بخواهد جلوی آن را بگیرد احتمالا وجود ندارد.
سیستمعامل فقط یک نرمافزار نیست. رابط و یکپارچهکننده نرمافزارها و سختافزار است. به دلیل پیچیدگی بسیار بالا در دنیا تولیدکنندگان سیستم عامل بسیار کم هستند. به دلیل مسائل مربوط به سازگاری با پردازنده و موارد اینچنینی تولیدکننده یک سیستم عامل نیاز دارد تا پتنتهای مربوطه را از شرکتهای سختافزاری بخرد. به همین دلیل صرف اینکه یک سیستمعامل طراحی شود مشکل را حل نمیکند. نیاز به وصل کردن همه زنجیره به یکدیگر است. در این شرایط، ما در ایران به دلیل تحریمها یک وضع ویژه داریم.
اما مگر در کل دنیا چند سیستم عامل ساخته شده و چند تای آنها موفق بودهاند و درحال حاضر از چند سیستم عامل استفاده میشود؟ گرچه اتفاقاتی هم مانند تحریمها برای ایران، اپلیکیشنهای شرکتهای ایرانی را از اندروید حذف میکند.
سیستم عامل برای هر کشور ضروری است
حالا سوال این است که واقعا هر کشوری به یک سیستم عامل نیاز دارد؟ و آیا همه میتوانند سیستمعاملهایشان را به زنجیره اصلی وصل کنند؟ برای جواب با شهرام شریف، روزنامهنگار و تحلیلگر حوزه آیتی گفتوگو کردیم. شهرام شریف درباره اینکه آیا هر کشور نیاز دارد یک سیستم عامل داشته باشد، میگوید: «سیستم عامل برای هر کشور و هر شرکتی یک نیاز واقعی، مهم و حتی استراتژیک است.
کشورهایی که توان این را داشته باشند که سیستمعامل طراحی کنند، به سطحی از دانش رسیدهاند که میتوانند مدلهای مختلف محصولاتشان را عرضه کنند. اما واقعیت این است که ما برای طراحی یک سیستم عامل خوب و کارآمد نیاز داریم تا یک زنجیره مناسب تأمین محصولات و دسترسی به حقوقهای انحصاری و پتنتها را داشته باشیم. بدون اینها مجبوریم تنها از برخی گوشیهای چینی، گوشیها و قطعات ناشناخته یا مثلا جیالایکس استفاده کنیم و این سیستم عامل جدید را تنها روی آنها نصب کنیم.»
شریف در ادامه درباره وصل شدن به زنجیره توضیح میدهد: «در واقع چالش اصلی، بعد از تولید یک سیستم عامل خوب، توان اتصال آن به زنجیره محصولات و مجوزهاست. به نظر میرسد سیستمعاملی که درحال حاضر خبر تولید آن منتشر شده (و هنوز جزییات فنی آن و اخبار تکمیلی ارایه نشده است) متعاقب اخباری است که از تحریمهای جدید و برخی اقدامات گوگل نشأت گرفته است. چنین موضوعی درباره اپل هم صادق بود.
برامون مهمه بدونیم نظر شما درباره این مطلب چیه؟ لطفا به این مطلب امتیاز بدهید: ( )