در حال حاضر پرورش کبک یکی از بهترین و پر سودترین کسب و کارهای خانگی به شمار میرود که نیاز به سرمایه زیادی ندارد. اما برای اینکه بتوانید در این زمینه به بالاترین بازدهی برسید، بهتر است قبل از شروع کار، اطلاعاتی در مورد شرایط نگهداری پرنده، انتخاب نژاد مناسب، مشخصات سالن، نوع و مقدار تغذیه داشته باشید.
ما سعی میکنیم که در این مطلب، اطلاعات مفیدی را در این مورد خدمت شما ارائه کنیم.
پرورش کبک یا سایر پرندگان
شاید در نگاه اول سود حاصل از فروش کبک خیلی بیشتر از پرندگان دیگر باشد و به دلیل مقاومت خوبی که در برابر بیماری ها دارد نیاز کمتری به داروهای مختلف داشته باشد؛ اما پروش این پرنده مشکلات خاص خود را دارد که به بعضی از آنها اشاره می کنیم:
- دوره پرورش کبک نسبت به پرندگان دیگران طولانی تر است. کبک در ۴ــ۳ماهگی برای کشتار و در سن ۷ــ۶ ماهگی برای تخمگذاری آماده میشود در حالی که بلدرچین در ۴۰ روزگی به سن کشتار و ۵۰ــ۴۵ روزگی به سن تخمگذاری میرسد.
- اگر از آبخوری مناسب برای کبک ها استفاده نکنید باعث می شود تعداد از جوجه های چند روزه خفه شوند و تلفات شما بالا رود.
- این پرنده حساسیت بالایی به دمای سالن دارد. جوجه های کبک در روزهای اول زندگی، نمی توانند دمای بدن خود را تامین کنند. به این دلیل دمای سالن باید روی ۳۷ درجه ثابت باشد. اگر دما از این مقدار پایین تر باشد، کبک ها از روی غریزه روی هم جمع می شوند و اگر بدنشان به دمای مناسب نرسد، توده ای از کبک ها را تشکیل می دهند و سعی می کنند خود را به وسط این توده برسانند تا گرم شوند. نتیجه این کار این است که در اثر کمبود اکسیژن و فشار زیاد تلف می شوند.
- در مورد نور سالن هم، اگر نور بیش از حد شدید باشد عارضه «همدیگر خواری» در سالن شیوع پیدا می کند.
شرایط محیط پرورش کبک
اگر بخواهید کبک را در قفسه پرورش دهید، برای پرورش ۵۰۰ کبک به فضایی بین ۱۵ تا ۲۰ متر نیاز دارید تا بتوانید هشت متر قفسه چهار طبقه را در آن قرار دهید. همچنین می توانید هر ۶۰ کبک را در قفسی به ابعاد یک متر در ۶۰ سانتی متر قرار دهید.
دمای مناسب برای سالن باید حدود ۲۲ تا ۲۵ درجهی سانتی گراد باشد. زمان روشنایی چیزی حدود ۱۴ تا ۱۷ ساعت است. رطوبت هم حدودا باید ۵۰ درصد باشد. یکی دیگر از نکات مهم در پرورش کبک این است که تهویهی محیط باید مناسب باشد تا هوای آلودهی حاصل از متابولیسم پرنده به راحتی خارج و جایگزین شود.
میتوان گفت اگر شما بتوانید که این چنین شرایط را در خانه یا محل کار خود فراهم کنید به راحتی خواهید توانست پرورش کبک را انجام داده و کسب و کار خانگی خود را داشته باشید.
تخمگذاری کبک
برای تخمگذاری فاکتورهای مهم و تاثیرگذار زیادی وجود دارد که از جمله آنها میتوان به سن و وزن پرنده اشاره کرد و اگر این دو فاکتور در آغاز دوره تخمگذاری از میزان مطلوب کمتر باشند قطعا میزان تخمگذاری و درصد باور شدن تخمها و بسیاری از فاکتورهای دیگر را تحت تاثیر منفی قرار خواهند داد.
در شرایط طبیعی هر کبک بین ۷ تا ۲۰ تخم درسال میگذارد، اما درسیستم صنعتی ۲ بار درسال تخمگذاری میکند که هر دوره تخمگذاری حدود ۴ ماه طول میکشد و پس از آن ۲ ماه دوره تاریکی (استراحت) را میگذراند و سپس دوره تخمگذاری بعدی را شروع میکند.
هر کبک در اولین دوره تخمگذاری حدود ۳۰ تخم میگذارد. نکته جالب توجه این است که میزان تخمگذاری کبکها دردومین و سومین سال تولید، بیشتر از سالهای اول و دوم است اما از سال چهارم به بعد، میزان تخمگذاری، کم کم کاهش پیدا میکند.
سیستم پرورشی کبک
برای پرورش کبک میتوانیم از دو روش استفاده کنیم
۱- بستر
۲- قفس
روش اول دارای هزینههای کمتری است اما به همین ترتیب بازده اقتصادی کمتری نیز دارد. در این روش معمولا از پنل بندی سالن به منظور نگهداری از جمعیتهایی متشکل از ۲۰ قطعه جوجه استفاده میشود تا درگیری و نزاع بین جوجهها به حداقل برسد . دراین سیستم مقدار تخمهای تولیدی غیر قابل جوجه کشی افزایش یافته و میزان جوجه کشی نیز از حد پایین تری برخوردار است .
روش قفس، با وجود نیاز به سرمایه اولیهی بیشتر، از هر حیث بر سیستم اولی ترجیح داده میشود. با کمک این روش، کنترل نسبت نرها و ماده ، تولید تخم نطفه دار ، میزان خوراک مصرفی و کنترل بیماری و … راحت تر و بهتر انجام میپذیرد. علاوه بر آن، تراکم در واحد سطح نیز افزایش یافته و تعداد کبکهای بیشتری را میتوان پرورش داد.
بهترین زمان برای تخمگذاری کبک
به طور معمول کبکها از اواسط اردیبهشت تا اواخر تیر تخمگذاری میکنند ولی با توجه به شرایط مصنوعی که میتوانید ایجاد کنید اعم از تغییر طول روز با تغییر طول روشنایی سالن و همچنین رطوبت کافی و مناسب، در میتوانید میزان تخم گذاری پرنده را از سالی یکبار به سالی دو تا سه مرتبه یا حتی بیشتر افزایش دهید.
دخل و خرج پرورش کبک
اگر قیمت جوجه یک روزه کبک، ۲۵۰۰ تومان باشد، قیمت هر تخم کبک ۱۲۰۰ تومان و کبک تخم گذار حدود ۳۰ هزار تومان است. برای ایجاد یک سالن پرورش کبک شما نیاز دارید تا از مخارج احتمالی و میزان سوددهی و منفعت آن اطلاعات کافی داشته باشید. البته بسته به تعداد پرندهها و بزرگی کسب و کارتان هزینهها هم متفاوت خواهد بود. به طور کلی برای رسیدگی به جوجهها و فرآیند جوجه کشی نیاز به یک کارگر خواهید داشت. هزینه دان مصرفی جوجهها متفاوت است اما به طور متوسط میتوان گفت به ازای هر کیلو گوشت کبک شما باید ۷ کیلوگرم دان تهیه کنید. هزینه آب و برق و انرژی مصرفی هم نسبت به ابعاد سالن و تعداد جوجهها بسیار متغیر است و میتوانید هزینه انرژی را با تماس گرفتن با شرکت برق استان خود جویا شوید. هزینههای دیگری که باید متحمل شوید هزینه مولتی ویتامین و مکملهای غذایی جوجههاست. همچنین در صورت ابتلا به بیماری هزینه دارو و دامپزشکی نیز باید در نظر گرفته شود.
قوانین دامپروری برای سالن پرورش کبک
قبل از اینکه بخواهید یک سالن پرورش کبک راهاندازی کنید نیاز است تا برای کسب مجوزهای مربوطه اقدام نمایید. ابتدا و قبل از تهیه مکان مزرعه پرورش کبک، باید به قسمت صدور پروانه معاونت امور دام سازمان جهاد کشاورزی استان خود مراجعه کرده و به کارشناسان مربوطه در رابطه با محل زمین مورد نظر مذاکره کنید تا با موافقت آنها و با توجه به قوانین نظام دامپروری کشور، پروانه تاسیس بگیرید. فراموش نکنید که ادارات محیط زیست، دامپزشکی، امور اراضی و… باید در خصوص بلامانع بودن محل اعلام شده از طرف شما، اعلام نظر کنند.
البته در صورت عدم گرفتن مجوز هم میتوانید کسب و کار خود را آغاز کنید اما بدیهی است که بدون داشتن آن نمیتوانید از تسهیلات جهاد کشاورزی مانند وامهای بسیار مناسب آن استفاده کنید.
اگر قصد راه اندازی این کار را دارید می توانید اطلاعات مورد نیاز درباره شرایط مورد نیاز برای سالن پرورش کبک را از لینک زیر دانلود کنید:
توصیه پایانی
به طور کلی توصیه ما به شما این است که در ابتدای کار با حجم کم جوجه (از حداقل ۶۰ کبک تا ۵۰۰ عدد) شروع به فعالیت کنید و در چندین ماه اول سعی کنید تا بازار کار و فروش کبک را به خوبی بشناسید و در این مدت تجربه کسب کنید تا از ضرردهی احتمالی پیشگیری کنید.
برامون مهمه بدونیم نظر شما درباره این مطلب چیه؟ لطفا به این مطلب امتیاز بدهید: ( )
با ما همراه شوید: