آیا خواص ذکر شده برای شیر الاغ علمی است؟

محمدصادق لطفی‌پور ، کارشناس‌ارشد علوم‌ دامی از ایتالیا و عضو هیئت‌علمی موسسه تحقیقات علوم دامی کشور با اشاره به دغدغه ها در خصوص مصرف شیر الاغ اظهار داشت: شیر این حیوان شباهت بسیار بالایی به شیر انسان دارد و  به همین جهت به صورت وسیع در کشورهای اروپایی به عنوان جایگزین شیر انسان مورد استفاده قرار می‌گیرد.

وی گفت: برخی از نوزادان به پروتئینی به‌نام «بتا لاکتوگلبولین»(Beta-Lactoglobulin ) که در شیر خشک‌های حاصل از شیر گوسفند و گاو وجود دارد، دچار حساسیت می‌شوند. این پروتئین در شیر انسان وجود ندارد و در شیر تک‌سمیان مانند الاغ نیز بسیار کم است و به همین دلیل بهترین جایگزین می‌تواند برای کودکان مبتلا به آلرژی،  شیر الاغ باشد.

اروپا خواهان شیر الاغ

وی با اذعان به فعالیت‌های صورت گرفته در خصوص پرورش این حیوان در کشورهای اروپایی گفت: ایتالیا در حال‌حاضر نزدیک به ۸۰۰ واحد تولید شیر الاغ دارد، چراکه این شیر در کشورهای اروپایی بسیار مورد استقبال مردم است. علاوه‌بر مصرف خوراکی به واسطه عقب انداختن پیری دارای مصارف بهداشتی -به صورت تولید صابون و کرم‌صورت برای بانوان-  نیز است و شاید بر همین اساس  کشور ترکیه اهتمام زیادی به پرورش این حیوان به کار بسته است و صادرات خوبی نیز در این زمینه به کشورهای اروپایی دارد.

این کارشناس ارشد علوم دامی با برشمردن خواص دیگر شیر الاغ بیان داشت: شیر الاغ برای بیمارانی که از زخم معده و سیاه سرفه رنج می‌کشند نیز مناسب است.

لطفی‌پور قیمت هر لیتر شیر الاغ را ۳۰ تا ۴۵ هزار تومان برای تولیدکننده عنوان کرد و افزود: صنعتی نبودن برخی از واحدهای تولیدی و همچنین کم تعداد بودن مراکز استاندارد از دلایل اصلی بالا بودن قیمت محسوب می‌شود، اما باید توجه داشت که در الاغ‌های معمولی و اصلاح‌نژاد نشده حداکثر دو لیتر شیر در روز می‌توان از این حیوان گرفت، ولی الاغ می‌تواند در هر دوشیدن بین ۳۰۰-۷۵۰ سی‌سی شیر عرضه کند.

نحوه اخذ مجوز

وی در خصوص نحوه اخذ مجوز پرورش الاغ شیری گفت: افرادی که به‌دنبال مجوز هستند باید بدانند که تعداد قابل‌قبول از سوی سازمان نظام مهندسی برای پرورش،  حداقل ۵۰ رأس حیوان ماده در زمینی به وسعت نزدیک به یک هکتار است.

این عضو هیئت علمی تحقیقات علوم دامی با تأکید بر انجام تحقیقات درباره پرورش نژادهای برتر شیری در کشور اظهار داشت:  زمینه‌های تحقیقاتی در رابطه با شناخت گونه شیری،  گونه‌های موجود در کشور و پیدا کردن جایگزینی برای شیر الاغ وجود دارد و می‌توان به الاغی دست یافت که در دوشش شیر بیش‌تری تولید کند.

لطفی‌پور  به تفاوت قیمتی بین این حیوان و گاو اشاره کرد و ادامه داد: رد فصل پاییز می‌توان یک الاغ ماده را با ۵۰۰ هزار تومان خریداری کرد، اما این قیمت برای یک گاو شاید به ۱۰ برابر بیش‌تر نیز برسد؛  علاوه بر این گاو نهایت تا پنج شکم می‌تواند تولید نسل کند، اما الاغ تا ۲۰ شکم امکان زایش دارد.

وی با توضیح درباره خوراک و دوره زایش الاغ،  افزود: خوراک اصلی این حیوان کاه است. الاغ در ۱۸ ماهگی به بلوغ جنسی می‌رسد و معمولاً سالی یک کره به دنیا می‌آورد و دوران شیردهی الاغ ماده چهار تا شش ماه است که در ماه اول شیردهی به طور میانگین روزانه ۵/۲ درصد وزن بدنش شیر می‌دهد که این میزان در ماه دوم به ۵/۳ و در ماه چهارم و پنجم به دو درصد می‌رسد.

حکم مصرف گوشت الاغ

وی درباره پرورش این حیوان به‌منظور تولید گوشت گفت: با توجه به استفتائات علمای‌عظام،  مصرف گوشت این حیوان اگر با اطلاع‌رسانی قبلی باشد کراهت دارد،  ولی معصیت محسوب نمی‌شود، لذا با توجه به بالا بودن قیمت گوشت گوسفند و گاو و همچنین لزوم تأمین پروتئین در سبد غذایی افراد کم‌درآمد،  شاید بتوان بخشی از این نیاز جامعه را از طریق مصرف گوشت آن تأمین کرد؛  البته در غیر این صورت نیز گوشت این حیوان برای مصارف غیرخوراکی( صنعتی) می‌تواند مورد استفاده قرار گیرد.

لطفی‌پور با برشمردن خصوصیات عمومی جایگاه نگهداری الاغ اظهار داشت: خشک بودن،  برخورداری از هوای پاک و کافی،  وسعت فضا،  فراهم بودن امکان تغذیه به بهترین وجه،  قابلیت کنترل روشنایی و آسایش و امنیت  از جهات مختلف از شروط اصلی پرورش این حیوان مفید است.

مطالب مرتبط:

برامون مهمه بدونیم نظر شما درباره این مطلب چیه؟ لطفا به این مطلب امتیاز بدهید: ( شما اولین نفر هستید که امتیاز می دهید Loading...)

One Comment on “آیا خواص ذکر شده برای شیر الاغ علمی است؟”

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *