زولبیا از شیرینی های محبوب ماه مبارک رمضان است. بهار باشد یا زمستان، تفاوتی ندارد. با آمدن ماه رمضان پای زولبیا و بامیه هم به مغازه های شیرینی فروشی باز می شود. اما خلاقیت در پخت زولبیا و بامیه کجاست؟ چرا سال های سال است داریم زولبیا و بامیه را به شکلی مصرف می کنیم که از دوران کودکی دیده ایم؟ و سؤال بعد اینکه، اصلاً می شود زولبیا را با طرح دیگری و با شکل و شمایل دیگری پخت؟ در این سری مقاله ها قصد داریم درباره کاربرد خلاقیت در پخت زولبیا و بامیه گفت و گو کنیم و ببینیم چه راه حل هایی جهت ایجاد تفاوت در پخت این شیرینی خوشمزه وجود دارد.
وقتی پای ماه رمضان به میان می آید
همه ما با ماه رمضان خاطره های بسیاری داریم. با رسیدن این ماه حال و هوای شهر هم عوض می شود. صدای مناجات مساجد، خوردن سحری، پخش ربنای قبل از افطار و مراسم های افطاری، شب های قدر و راز و نیاز و احساس نزدیک شدن به خدا، همه این ها در خاطرات ما از ماه رمضان نقش دارند. اما بین همه این خاطرات طعم خوش یک شیرینی خاص جایگاه ویژه ای پیدا می کند. درست حدس زدید. دقیقاً داریم از زولبیا و بامیه صحبت می کنیم. زولبیا از شیرینی های مناسبتی ایرانیان است.
سال های سال است که این شیرینی را به شکل دایره های به هم ریخته مارپیچ به یاد می آوریم. و مزه آن هم تقریباً در همه این سال ها یک مزه ثابت مانده است. یک خمیر سرخ شده و ترد که در شربتی طعم دار قرار گرفته و وقتی آن را می خوریم انگار شهد شیرینش را درون دهان مان پخش می کند و ذره ذره آب می شود و پایین می رود. اصلاً همه ما در کودکی به خاطر همین طعم شیرینش بوده که عاشقش شدیم و حالا هم به همین خاطر است که دوستش داریم. ولی تا حالا شده از خودتان سؤال کنید چرا وقتی پای خلاقیت به همه جا باز شده، تا به حال کسی به این فکر نکرده که از خلاقیت در پخت زولبیا و بامیه هم استفاده کند؟ اصلاً پختن زولبیا جایی برای خلاقیت هم دارد؟
از چه خلاقیت هایی می توان برای پختن زولبیا استفاده کرد؟
اگر خوب فکر کنیم و زمان بگذاریم راه کارهای زیادی را می توانیم برای ایجاد خلاقیت در پخت زولبیا و بامیه پیدا کنیم. از ایجاد طعم های متفاوت گرفته، تا استفاده از رنگ های متفاوت برای تزئین این شیرینی. حتی اگر خلاقیت بیشتری به خرج دهیم و زمان بیشتری را صرف پخت زولبیا کنیم، می توان در شکل و فرم این شیرینی نیز تفاوت هایی ایجاد کرد. طوری که ظاهر متفاوت تری نسبت به زولبیاهای بازاری پیدا کند و زیباتر جلوه نماید. حالا که وارد این بحث شدیم بگذارید جزئی تر درباره هرکدام از موارد بالا صحبت کنیم و ببینیم کجاها می توانیم به فکر ایجاد خلاقیت در پخت زولبیا و بامیه باشیم.
ایجاد شکل ها و طرح های متفاوت در پخت زولبیا
شاید برایتان جالب باشد که بدانید زولبیا و بامیه فقط در ایران نیست که به عنوان یک شیرینی خوش طعم شناخته می شود. این شیرینی با نام های متفاوت در بسیاری از کشورهای شرق آسیایی و خصوصاً هند نیز شناخته شده است. ولی نکته ای که وجود دارد این جاست که خصوصاً هندی ها سعی بیشتری داشته اند که از خلاقیت در پخت زولبیا و بامیه استفاده کنند. برای همین است که شیرینی های متفاوت با طعم ها و شکل های متفاوت در این کشور پخته می شود که شباهت زیادی به زولبیا دارد. یکی از این شیرینی ها، جانگیری (Jangiri) نامیده می شود. این محصول که از لحاظ طعم و مزه شباهت زیادی به زولبیا دارد، ولی دارای ظاهری متفاوت است؛ و معمولاً به شکل گلهایی طرح دارد پخته می شود.
این محصول را می توانیم یکی از راه کارهای ایجاد خلاقیت در پخت زولبیا و بامیه به حساب بیاوریم. در کنار زولبیاهای هندی، اگر بخواهیم از این طرح ها الگوبرداری کنیم، شاید بتوان طرح های متفاوت تری را نیز اجرا کرد. فقط آنچه در ایجاد طرح های متفاوت جهت خلاقیت در پخت زولبیا وجود دارد، این است که باید صبر بیشتری به خرج بدهید و با دقت بیشتری عمل کنید. ضمن اینکه ممکن است برای دفعه اول و دوم نتیجه باب میل تان نباشد، ولی تسلیم نشوید و ادامه دهید تا به موفقیت مورد نظرتان دست پیدا کنید.
اگر قصد درست کردن این زولبیاها را دارید، آخر همین متن می توانید فیلم های آن را مشاهده کنید.
تولید زولبیا با قالب های آماده
یکی دیگر از راه های خلاقیت در تزئین زولبیا و بامیه بهره بردن از قالب های آماده تولید زولبیاست. برای این منظور هم می توانید از قالب های منقا کمک بگیرید و یا اینکه خودتان قالب مخصوص خودتان را بسازید. حتی اگر کمی خلاقیت بیشتری به خرج دهید و وقت بیشتری صرف کنید، می توانید قالبی برای پخت زولبیا داشته باشید که مخصوص کارگاه خودتان باشد. در حقیقت از قالب برای برندسازی تولیدات تان بهره ببرید. به نوعی که طرح زولبیای تولیدی، تداعی کننده آرم کارگاه شما باشد.
کارآفرینی با خلاقیت در پخت زولبیا
از همه این صحبت هایی که درباره خلاقیت در پخت زولبیا و بامیه گفتیم می توانیم در زمینه رقابت با دیگر تولید کنندگان بهره ببریم. به این فکر کنید که اگر بتوانید زولبیایی بپزید که نسبت به محصولات مشابه خودش برتر باشد و طعم و مزه متفاوت تری داشته باشد، چقدر می تواند در میزان فروش شما تأثیر بگذارد. پس اگر کارگاه تولید شیرینی دارید یا صاحب شیرینی پزی هستید از همین حالا به فکر ایجاد طرح های متفاوت و به کارگیری خلاقیت در پخت زولبیا و بامیه باشید. حتی اگر می خواهید در خانه زولبیا تولید کنید، با کمی خلاقیت و جسارت می توانید کسب و کار خانگی خود را راه اندازی کنید و سود خوبی از این راه به دست بیاورید.
ادامه این مطلب را می توانید در مطلب « خلاقیت در پخت زولبیا و بامیه(۲)» مطالعه کنید.
در ادامه می توانید فیلم های درست کردن شکل های متوع زولبیا را مشاهده کنید:
برامون مهمه بدونیم نظر شما درباره این مطلب چیه؟ لطفا به این مطلب امتیاز بدهید: ( )
با ما همراه شوید: